Toertocht april 2007
Mooie motoren op verharde groond.

 

Voorjaars openings rit, zaterdag 14 april.
Vertrek om 1 uur vanaf Oldenzaal.

Op deze tocht maken we kennis met de fam Wildspieker’s bewoning, omgeving en de opname locaties.
Wij rijden naar Beuningen waar onze tocht begint.
Start route van 'jonge leu en oale groond'
De te rijden afstand is ± 100km

Wij rijden via de oude dijk waar op n°73, Fenna met haar dochter woonde voordat zij bij haar moeder op de boerderij introk, Richting centrum Denekamp aan de Nordhornsestraat op n°118 werden de

opnames gemaakt waar Alwie Wildspieker regelmatig de kluis aansprak van zijn werkgever.
Wij rijden over het omleidingkanaal (bij te hoge waterstand loost de Rivier de Dinkel hierin zijn overvloedig water) via Punthuizerweg-stroothuizerweg-strengeveldweg-mensmanweg-punthuizerweg, hier ziet u de klootschieters baan van k.v. Beuningen hier werden de klootschieters opnamen gemaakt (klootschieten wordt tegenwoordig voornamelijk in het oosten van ons land beoefend. Deze sport is een van de oudste balspelen van ons land en werd al beoefend in de 15tiende eeuw het is een overblijfsel van het oud Germaanse steen werpen.)

We vervolgen de weg via de holtweg ( hier ziet u het Jan Wesselinkhoes tegenwoordig eigendom van staatsbosbeheer, het is een oud Saksisch los hoes aan de rand van het lutterzand een prachtig natuurgebied, de KRO maakte hier opnamen voor het televisie programma de Wandeling.)

Wij vervolgen onze weg Beuningerveldweg-mensmanweg-bentheimerdijk-puntbeekweg-mekkelhorsterstraat waar u aan de linkerkant een Saksisch klöpkeshoes ziet. (Klöpkes waren ongehuwde vrouwen die vroeger tijdens roerige tijden van het christendom, de mensen opriepen voor een geheime kerkdienst, ze klopten aan de deuren vandaar de Klöpkes.)

We rijden via de denekampse rondweg oftewel de Scandinavië route. Na de rotonde ziet u de voetbal velden van Sportclub Denekamp en daarna de velden van Dos (waar Monky Wildspieker trainster van is).
We rijden nu via Huize het Singgraven

en de watermolen van Singgraven

(de dinkel passeren we verschillende keren) over een klein stukje zandweg (goed te rijden)hoop ik.
Via de loosteresweg naar de everlostraat met de haverzate het Everlo

(ook hier werden opnames gemaakt van het restaurant binnen de boerderij).
We rijden verder langs cafee het peulke naar het centrum van Rossum

(links voor we afslaan ziet u de garage Roesthuis waal Alwie zijn auto inruilde en voor APK ging)
Direkt achter de kerk aan de father raatgerstraat ligt het sportcentrum (waar de opnames werden gemaakt van het fitnessen).
Over de reimerweg via een boerenerf (fam Kleisen bedankt) de vospeldijk –haarstraat richting weerselo, deurningen, in deurningen aan de molenstraat de villa van Dhr. Louis Snellers (de Ferrari dealer van ’t oosten) ( in de serie wordt dit huis bewoont door de fam Bode ).
Dan rijden we via het hulsbeek richting de Lutte, alwaar op het kerkhof daar de opnames zijn gemaakt ( begraafplaats van Pa Wildspieker).
Tegenover de kerk staat ket standbeeld van de Hellehond-kardoeshond.

(de Kardoeshond stond vroeger bekend als bij de boeren als spookdier dat ongeluk en dood aankondigde.)
We rijden over de Beuningerstraat –Lutterzandweg, (waar achter de parkeerplaats van Florilympha een eind het bos in het huisje van Bredero staat).

(Rechts hiervan staat de hoogzit van waar Alwie beschoten is).

(een hoogzit wordt door de jagers gebruikt om wild te bespieden en wat dies meer zij).
We vervolgen onze weg en op 100 meter voor het kanaal rechts ligt het beroemde roasbuske.

We komen langs de camping ölde Koink ( waar de camping opnames zijn gemaakt).
Achter deze camping loopt de dinkel ( daar zijn de opnames gemaakt waar de jonge leu met een bootje op muskusratten vangst gingen.

We kruisen de beuningerstraat rechts van ons ligt de Wildspieker boerderij beuningersraat 49 (de hoofdlocatie( hier woont oma Wildspieker ook de opnames van pa wildspieker geest zijn hier opgenomen).
Klein eindje verder rechts woont Herman Finkers,

eerste weg rechts de harbertweg staat de boerderij waar Gerrit en Mans wonen (hier zijn ook de opnames gemaakt van het koeien melken, en na een paar honderd meter rechts in de bocht het Maria kapelleke (waar Janis het hoofd er afsloeg van het mariabeeld).

We rijden de paandersdijk af rijden over de paralelweg richting oldenzaal, rechts Koksweg-Roepenbeltsweg de n736 op naar Cafe het Peulke.
(Dit is het cafe in de serie en wordt geleid door kastelijn Willem Venterik, in het echt staat Harry Broenink achter de bar).

Hier eten wie daar zin in heeft een kleine hap, enne thuiswaarts.