Veilig E-mailen en Surfen op het Internet

Het is belangrijk dat het e-mail verkeer tussen de leden van Alemite (en uiteraard met iedereen op het world wide web), veilig plaats vindt. Daarom volgen hier voorzorgsmaatregelen die spam, virussen en andere ellende moeten voorkomen. Hopelijk zijn de volgende aanbevelingen bij iedereen wel bekend. Als je twijfelt of het bij jou wel goed zit of heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal, vraag/mail dan de webmaster.

1. Phishing

Dit phenomeen blijft actueel. Criminelen proberen via 'Phishing' banknummers, pincodes, wachtwoorden te achterhalen, om zo bankrekeningen te kunnen leeghalen. Banken vragen NOOIT om rekeningnummers, ze vragen NOOIT om pincodes, TAN codes, adressen, e.d. en banken vragen NOOIT om op Uw rekening in te loggen. De originele websites van banken worden door die criminelen gewoon gekopieerd waardoor het net echt lijkt! Wees op je hoede!
Reageer NOOIT op een e-mail zoals hieronder als voorbeeld is gegeven.

Aan het taalgebruik is soms al te zien dat het om buitenlandse criminelen gaat. Ook een uitgebreid verhaal over fusies en het her-activeren van Uw bank account, in perfect Nederlands, is NEP en GEVAARLIJK!!!
Gooi dergelijke e-mails direct web en leeg de prullemand van het e-mail programma.

VOORBEELD: nepberichtDIT IS DUS NEP !!!!!!
NOOIT OP REAGEREN !!!!!

Klik ook NOOIT op LINKS, die in de e-mail staan!! Zonder dat je het in de gaten heeft, kan er een programmaatje geinstalleerd worden dat jouw surfgedrag (en pincodes) registreert!!!

Jouw bank stuurt je NOOIT een e-mail! Belangrijke post van de bank krijg je altijd in de ouderwetse brievenbus!

Pas op!
Ook via instanties en bedrijven waar jouw creditcard nummer bekend is, proberen criminelen jouw gegevens te achterhalen. Apple gebruikers krijgen tegenwoordig (2014) steeds vaker nep e-mails om zogenaamd in hun AppleStore in te loggen. Nooit doen!

2. Virusscanner

Zorg voor een goede virusscanner. Naast de bekende zoals Norton en McAfee zijn er ook GRATIS en goede virusscanners, zoals AVG Free Edition (is wel in het Engels). Als je dit wilt downloaden, ga je naar  http://www.grisoft.com/
Het is uitermate belangrijk dat je een virusscanner hebt. Het is anders mogelijk dat, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, jouw computer andere computers van de club infecteert. Virusscanners moeten regelmatig geupdated worden, om nieuwe dreigingen te kunnen bestrijden (bij goede scanners gaat dit automatisch).

3. Firewall

Zorg voor een FIREWALL. Dit houdt ongewenste verbindingen die andere computers met jouw computer willen maken, tegen. Microsoft heeft die faciliteit standaard ingebouwd. Als je naar het Configuratiescherm gaat en daar Beveiligingscentrum aanklikt, kun je zien of de virusscanner, de firewall en automatische update's zijn ingeschakeld. Dit laatste is belangrijk om fouten (gaten) in de beveiliging te kunnen repareren (dit doet Microsoft dan automatisch). Een andere (naar mijn idee een betere) firewall is ZoneAlarm. Ook gratis, maar in het Engels.

4. Voorkom SPAM

SPAM krijg je meestal doordat je ergens op internet jouw e-mail adres hebt achtergelaten, omdat daar in een een of ander formulier naar gevraagd werd. Adressenbestanden worden gewoon verhandeld. Als je een site niet vertrouwt geef dan niet je e-mail adres van je eigen provider dat je graag 'schoon' wilt houden, maar geef b.v. een hotmail.com adres, dat je gratis kunt aanmaken. Als dat volloopt met troep kun je het gewoon van je computer verwijderen.
Websites van de overheid, banken, pensioenfondsen, enz zijn betrouwbaar, maar wees voorzichtig met commerciële sites.

5. E-mail van Onbekenden

E-mail van onbekenden moet je NOOIT openen. Het is mogelijk dat er een virus in een bijlage wordt meegestuurd. Vooral die bijlagen NOOIT openen!
Meestal zijn dit soort berichten SPAM; op zich meestal niet gevaarlijk, alleen maar hinderlijk, maar neem het zekere voor het onzekere; direct wissen en de prullenbak legen.
Dit soort berichten zijn goed te herkennen aan de onbekende of vreemde namen van de afzender in combinatie met de beschrijving van het onderwerp (meestal in het Engels en gaat veelal over sex artikelen).
Op deze berichten moet je NOOIT antwoorden (dat is anders voor die lui de bevestiging dat jouw e-mail adres actief is).
Als je toch een e-mail van een onbekende hebt geopend en er wordt gevraagd op een link te klikken in dat e-mail, doe dat dan NOOIT. Je komt dan vaak op sites terecht die jou een hoop geld kunnen kosten. Voor degenen die nog met een telefoonmodem op internet zitten, is dat helemaal linke soep. Er kan dan ongemerkt een klein programmaatje op je computer geïnstalleerd worden, dat jou met dure betaalsites verbindt, zonder dat je het in de gaten hebt. Voor mensen met ADSL e.d. klik NOOIT door en geef NOOIT telefoonnummers af.

6. E-mail onder Bcc

Als je naar meerdere mensen tegelijk een e-mail verstuurt, zet de adressen dan onder Bcc en NIET onder Aan. Even uitleggen:
Vroeger maakte je op de schrijfmachine een kopie met een carbon papiertje. Die mogelijkheid heb je ook met e-mail door iemand een kopie van een mail te sturen onder Cc (Cc = Carbon copy). Met e-mail heb je ook de mogelijkheid een onleesbare (zwarte) kopie te versturen onder Bcc (Black carbon copy). Elk e-mail programma heeft dat (soms kan de vertoning ervan uitgeschakeld zijn; zoek maar even, het is echt wel aanwezig).
De mailtjes die je van jouw webmaster ontvangt, zijn op die manier verstuurd. De e-mail adressen van ALLE Alemite leden zet ik dan onder Bcc. Jij kunt dan niet zien naar wie dit mail allemaal verstuurd is.
Het voordeel hiervan is dat de e-mail niet vervuild wordt door een hele lijst adressen. Hiermee bescherm je ook de privacy van de geadresseerden (je geeft misschien ongewild adressen door aan mensen die er vervelende dingen mee kunnen uithalen). Vooral als de geadresseerden elkaar niet kennen kan het onwenselijk zijn al die e-mail adressen voor iedereen zichtbaar te maken. Ook blijven de adressen onder Bcc beter beschermd tegen virussen en SPAM.
Bij Alemite kennen we elkaar allemaal, dus is het wat privacy betreft niet zo ernstig als per ongeluk alle adressen onder Aan staan, maar toch moet dat consequent onder Bcc blijven.

 

7. Spyware

Tijdens het surfen op het world wide web kunnen ongemerkt programmaatjes op je computer geïnstalleerd worden, die jouw surfgedrag bijhouden (b.v. tracking cookies). Hierdoor kun je bestookt worden met gerichte SPAM en andere rotzooi waaraan geld te verdienen is (want daar gaat het altijd om). Zelfs het intikken van banknummers en pincodes kunnen sommige programma's detecteren en het net op sturen.
Er zijn meerdere programma's die SPYWARE kunnen opsporen (spyware doctor, ad-aware, spybot, enz). Het handigste is om het programma 'Hitman-Pro2' te installeren. Dit programma maakt gebruik van ALLE bekende anti-spyware programma's. Wat de één over het hoofd ziet, wordt dan wel door de ander gedetecteerd en verwijderd. Het programma is GRATIS en is in het Nederlands.
Ga naar de link Hitman Pro en download en installeer het programma. Als je dit voor de eerste keer draait, sta je er versteld van hoeveel rotzooi van je computer verwijderd wordt. Doen dus! Scannen is tegenwoordig gratis, maar als je de infecties wilt verwijderen, moet je iets betalen. Ook kun je b.v. AdAware downloaden (gratis), dan heb je het meeste er wel uit.
Dit programma kun je b.v. één keer per week of één keer per maand draaien, afhankelijk van hoe vaak je op het net zit te surfen. Het duurt wel een hele tijd, maar het is echt nodig dit af en toe te doen.

Een heel verhaal, maar al die gevaren van het internet moeten nu eenmaal bij iedereen bekend zijn. Als je het gevaar kent, is het lang niet meer zo gevaarlijk.
E-mail heeft vele voordelen t.o.v. ouderwets brieven posten. Maar zoals Johan Cruyf zegt: 'Elluk voordeel heb ze nadeel', geldt zeker voor dit medium.
Nogmaals, heb je twijfels over de beveiliging van jouw computer, mail de webmaster.

logo