Techniek

Onderhoud Zadelpen

Hallo Alemitertjes

Het is weer eens zover dat ik wat nieuws moet verzinnen. Nou, eerst maar eens wat, wat mijzelf is overkomen. De zadelpen van mijn motor wilde niet best meer veren en dus ging ik maar eens op onderzoek uit. Het bleek geen eenvoudig karwei te worden, de zadelpen zat vast in het frame.
Wat ik ook probeerde met kruipolie en slaan en andere oplosmiddelen, de veer gaf geen krimp. Ik moest mijn grijze cellen maar eens aan gaan spreken, dan worden deze tenminste ook weer eens gebruikt. Welnu, het duurde dus even.

De oplossing was eigenlijk kinderlijk eenvoudig; je maakt een trekker en trekt hem eruit. En toen de uitvoering!
Ik nam een draadstang en heb deze aan het oog van de zadelpen vastgezet. Toen een lange buis eroverheen met aan de bovenkant een dikke ring. Vervolgens een lange moer gemaakt (om niet gelijk de draad kapot te draaien) en de hele handel onder spanning gezet. Er leek eerst geen beweging in te komen en ik begon al te denken dat ik misschien toch nog de framebuis eruit moest zagen. Gelukkig kwam er toch nog beweging in en iedere keer kon ik de moer iets aandraaien. Het heeft al met al wel een dag geduurd voordat de zadelpen los schoot.

Ik was ontzettend opgelucht en nam toen de schade op van de zadelpen. Het bleek dat door al die jaren dat ik met de motor gereden heb en er iedere keer vet in pompte, de hele framebuis gevuld was met vet. Alleen zakt na verloop van tijd de olie uit het vet en door het slechte weer waar ook wel in gereden werd, komt er ook nog eens water bij. Het vet was zo hard als steen geworden. Hierdoor waren diverse veren gebroken en de pen die alles bij elkaar houdt was helemaal aangevreten. Gelukkig had ik nog een aantal onderdelen en met wat nieuwe onderdelen kon ik de zaak weer in elkaar zetten.

Mijn tip in deze zaak is:
Haal de zooi eens in de paar jaar uit elkaar om het oude vet weg te spoelen om grote schade te voorkomen en bovenal het vele werk wat je hierdoor kunt besparen. Ik heb nu nog geluk gehad. Maar je kunt ook met je frame aan het zagen komen en dan wordt het minder leuk.

groetjes, Arie