3-Borstel Dynamo 32E1. InleidingDit hoofdstuk beschrijft de werking van het laadcircuit van de WL45 met 6V installatie, met de standaard dynamo die is toegepast van 1932 tot early 1952 twins, behalve K en KH modellen. Het systeem bevat: - een cut-out relais (vaak hoor je spreken
over 'spanningsregelaar', maar dat is het NIET), Het cut-out relais wordt vaak vervangen door diodes, die veel bedrijfszekerder zijn, praktisch nooit kapot gaan en deze modernisering is onzichtbaar en kost haast niets. Deze beschrijving geeft de originele situatie en de ombouw naar de diode uitvoering.
2. Principe van de 3-borstel Dynamo
De dynamo heeft 2 veldwikkelingen. De
wikkelingen zorgen voor een magnetisch veld, waardoor in de wikkelingen van het
draaiende anker een spanning wordt opgewekt. Als we de dynamo verder gaan belasten door
het licht aan te steken, dan moet de dynamo ook die stroom leveren. Dit wordt
gedaan door de extra veldwikkeling van 6-10 ohm, tegelijk met de verlichting, op
de 6 V aan te sluiten, waardoor het magnetisch veld versterkt wordt en de
afgegeven stroom op aansluiting 'B' wordt ook groter. Het systeem is
zodanig ontworpen, dat met het aansteken van de verlichting de laadstroom voor
de accu praktisch constant blijft. Men gaat hierbij uit van een koplamp,
achterlicht, dashboard verlichting. Als je meerdere lampen aansluit, zoals de
populaire spotlights, dan wordt de accu niet goed meer bijgeladen. Deze lampen
kunnen dus NIET continue gebruikt worden.
3. Cut-out Relais
Als de uitgangspanning van de dynamo hoog
genoeg is om stroom te kunnen leveren aan het boordnet, dan zal het cut-out
relais de uitgang 'B' met het boordnet verbinden. Als de motor wordt uitgezet en
het toerental van de dynamo daalt, dan koppelt het relais de dynamo los van het
boordnet. Het principe is in de figuur weergegeven. De uitvoering van dit relais is zoals in de volgende figuur. De stroom van de dynamo gaat ook via een paar dikke windingen door deze magneetspoel. Dit dient ervoor om klapperen van het relais te voorkomen. Als b.v. het licht wordt ingeschakeld, ontstaat er een korte spanningspiek door de extra belasting. De stroom houdt dan het relais bekrachtigd. Als het toerental van de dynamo te laag wordt, waardoor de accu stroom gaat leveren aan de dynamo, zorgt deze veldwikkeling voor een tegengesteld veld, waardoor de dynamo wordt losgekoppeld van het boordnet. Op de foto ernaast is te zien hoe de aansluitingen zijn en is het verschil tussen een origineel en imitatie cut-out relais goed te zien.
4. Diodes
Indien het inwendige van het cut-out relais is vergaan, kun je het oude prutje eruit slopen om er twee diodes in te zetten. Deze diodes gaan nooit kapot en onderhoud is nooit nodig. Het schema wordt dan als volgt. Als de contactschakelaar aan staat, brandt
het lampje op het dashboard (wel wat gedimd, omdat er spanningsverlies is over
de onderste diode). Als de dynamo toeren maakt en de spanning oploopt, kan de
dynamo zijn stroom kwijt via de bovenste diode aan de stroomverbruikers, zoals
ontsteking, laadstroom en verlichting. De diode moet de stroom wel aan kunnen en
moet geschikt zijn voor minstens 15 Amp. Als de dynamo op spanning is,
gaat het lampje op het dashboard uit, omdat dan aan beide kanten van de onderste
diode 6V staat. Voor de knutselaars:
Als je in plaats van dat blokje met de vier diodes, twee losse diodes wilt toepassen, dan kun je b.v het type van afbeelding 1 nemen, zoals verkrijgbaar bij Conrad. Voor de kleine diode kun je het 5 Amp of 6 Amp type gebruiken (600V of 800V type).
Bij toepassing van deze losse diodes komen ze als volgt in het huisje te zitten.
Voor de grote diode zijn er dus twee typen verkrijgbaar (SKN en SKR). Bekijk hoe het voor jou het beste uitkomt. Een klein koelplaatje in de vorm van een aluminium stripje is wel nodig, denk ik. LET OP: de diode moet wel geïsoleerd opgesteld worden. Dat geldt ook voor de kleine diode. Beide diodes moeten ook trillingsvrij gemonteerd worden, anders breken de aansluitdraden op de duur af (die mechanische problemen heb ik met het blokje met 4 diodes voorkomen, doordat het makkelijker te monteren is). Uiterlijk verandert er niets aan het cut-out relais. Ook de bedrading van de motor blijft onveranderd.
5. Principe schema motorfiets met de 3-borstel Dynamo
Het electrische schema van de motorfiets is hier in principe weergegeven. De ontsteking (bobine, bougies, contactpunten) zorgt voor een gemiddeld constante belasting. Met de lichtschakelaar wordt de standaard aanwezige verlichting ingeschakeld, alsmede de tweede veldwikkeling om de extra stroom voor de verlichting te leveren.
6. Zekerheid voor onderwegSommige mensen vertrouwen de electrische installatie niet en schaffen een kleine "back-up accu" aan, om in geval van een lege accu, een 'thuiskomertje' te hebben. Benodigdheden: - Isolatie tape, Zorg ervoor dat de back-up accu ALLEEN de ontsteking voedt, want: - de dynamo kan kapot zijn, Voer daarom de volgende handelingen uit (zie onderstaande figuur): - Koppel de lege accu los. Na deze handelingen kan je de motor starten en heb je de maximale tijd beschikbaar, die je met jouw back-up accu kunt rijden. Gebruik voor het weer opladen van de back-up accu een druppellader.
7. Ombouwen naar een 2-borstel dynamoDe aftermarket levert onderdelen om deze 3-borstel 32E dynamo om te bouwen naar een 2-borstel dynamo voor 12 V met spanningsregelaar. Zie hiervoor de beschrijving van ProStreetMotorcycles. |