Amerikaanse motoren

Neracar (1920-1927)

In 1920 werd de Neracar in het leven geroepen. Deze machine komt van Syracuse, New York. De naam is een dubbele woordspeling en is afgeleid van 'bijna een auto' (near a car) en van de ontwerper Carl Neracher.neracar
In vergelijking met de gangbare ontwerpen van die tijd was de Neracar een buitenbeentje. Met zijn chassis aan een stuk, de stuurinrichting in het frame en het tweetakt motorblok 'midscheeps', was het een eigenzinnig ontwerp.Via een koppeling vond de aandrijving plaats met een ketting naar het achterwiel.

De Neracar had in de US weinig succes, maar het merk bleef bekend, doordat deze motorfiets in licentie gebouwd werd door de Sheffield Simplex Company in Engeland. De Engelsen gebruikten een groter tweetakt motorblok van 285cc, dat later vervagen werd door een 350cc zijklep Blackburne motorblok met 3 versnellingsbak. In 1925 kwam er een uitvoering met een kopklepper op de markt.

De Amerikanen hadden dit merk al in 1924 als afgesloten beschouwd, maar de Engelsen gingen door met deze Neracar tot 1927, toen Simplex de productie van cars, trucs en 'bijna-cars' niet langer kon handhaven.

neracar

neracar