Amerikaanse motoren

ACE (1920-1927)

ACE had een kort maar krachtig bestaan op de 4-cylinder markt in de jaren 20. Zij staat in de geschiedenisboeken als het laatste product van William Henderson's ontwerp, dat voor het eerst in 1912 onder zijn eigen naam uitkwam.
Veel verzamelaars vinden dat de ACE de beste in-line 4-cylinder is, die ooit gebouwd is. ACE liefhebbers kunnen terugzien op de status van de snelste motorfiets in de wereld. Het record werd door de XP4 gevestigd, die in 1923 speciaal door Arthur Lemon en Everett DeLong was gebouwd . Deze ACE haalde een top van bijna 209 km/h.
Met een zijspan aan een XP3, waarin in het bakje ook nog een passagier zat, haalde deze motorfiets een snelheid van 171 km/h.Ace motor

Door financiele problemen, ging de firma in 1924 over tot liquidatie. In 1927 werd de productielijn door Indian Motorcycle Company gekocht, die de viercylinder in Springfield, Massachussetts weer in productie nam.
Toen ACE, Excelsior (Henderson) en Cleveland niet meer bestonden, werd Indian vanaf 1931 de enige fabrikant die nog 4-cylinder motorfietsen maakte. Everett DeLong, de vroegere assistent van Arthur Lemon, ontwikkelde voor Indian de 4-cylinder verder door.
Indian gebruikte het 4-cylinder blok praktisch onveranderd in hun eigen frame (met de naam 'Indian-ACE', later alleen ' Indian'). In 1929 werd de driemaal gelagerde krukas vervangen door een vijfmaal gelagerde krukas. Indian zou nog 15 jaar lang de erfenis van William Henderson gebruiken in hun motorfietsen.

William Henderson, die de eerste 4-cylinder engineer van de US was, werd tijdens een testrit in 1922 doodgereden door een automobilist.
Henderson was in 1911 in Detroit begonnen met het bouwen van motorfietsen. In 1917 verkocht hij het bedrijf aan Ignaz Schwinn van Excelsior (Chicago), maar bleef als chief engineer in dienst. Henderson verliet Chicago in 1919 om met het merk ACE in Philidelphia verder te gaan met zijn befaamde 4-cylinders.
Na de dood van Henderson, verliet Arthur Lemon Excelsior, om het werk van Henderson in Philadelphia voort te zetten. Lemon had de taak een zeer snelle motorfiets te bouwen. De XP motor kreeg een vermogen van 45 HP bij 5400 rpm. De aluminium Schebler carburateur werd speciaal voor deze machine ontworpen. Deze motorfiets werd met zijn 136 kg de snelste motorfiets ter wereld.

Deze geweldige 4-cylinder van Ace behaalde veel successen in de racerij, hill climbs, endurance runs, zowel in the US als in Australie, en werd vaak bekroond vanwege de snelheid en de hanteerbaarheid.

Alle 4-cylinder fabrikanten in de US werden geinspireerd door de Belgische FN Four, van Paul Kelecom. Pierce was de eerste in de US die dit ontwerp overnam.

Ace motor     Ace motor

Ace motor